Verschuren Broccoli

Bijna iedereen kent Verschuren Broccoli uit Raamsdonk. Een groot spandoek langs de A59 maakt duidelijk waar het bedrijf gevestigd is. Wat niet iedereen weet, is dat Verschuren Broccoli meedingt naar de MVO-prijs Geertruidenberg 2017. Peter Verschuren legt uit waarom.

“Ons bedrijf is van nature biobased en duurzaam ingericht. We beperken het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk en ons uitgangspunt is zo gezond mogelijke gewassen te telen. Afval scheiden we. Het GFT-afval rijden we terug het land op als groenbemesting. Zo zijn we erin geslaagd om het organisch stofgehalte in de grond met 2% te verhogen. Hierdoor houdt de aarde meer meststoffen vast en wordt de grond beter. We slaan aldus CO2 op in de bodem. Maar we investeren ook in apparatuur. Toen de nieuwe schuur gebouwd werd in 2013 hebben we daar meteen 290 zonnepanelen op laten leggen.

Wij vinden dat onze branche ook wel eens positief in het nieuws mag komen. Je hoort vaak alleen de ellende, zoals de Fipronil affaire. Ik wil graag duidelijk maken dat het niet alleen kommer en kwel is, maar dat er meestal mooie dingen gebeuren.”

Verschuren Broccoli vindt het belangrijk als bedrijf maatschappelijk draagvlak te hebben. “We organiseren binnen het bedrijf excursies en we zijn lid van Klasseboeren. We ontvangen regelmatig schoolklassen die we wegwijs maken in de broccoliteelt. Broccoli is niet echt een product waarmee je tot de mensen komt. Daarom zijn we behoorlijk actief op Facebook. We proberen mensen broccoli te laten beleven, onder meer door het plaatsen van recepten. Wij willen midden in de samenleving staan en iets toevoegen aan het lokale maatschappelijke leven. Zo weten carnavalsverenigingen ons te vinden voor het bouwen van hun wagens. Maar het is ook een van de redenen waarom wij in 2015 gestart zijn met het telen van asperges. Op die manier vangen we de rustige periode in de broccoliteelt op. Tegelijkertijd brengt het ons, via de aspergeschuur,  in contact met de mensen uit de omgeving. Natuurlijk zorgen we ook zo goed mogelijk voor ons personeel. Omdat het seizoenswerk is, is het lastig om personeel uit Nederland te krijgen. Voor medewerkers uit het buitenland hebben we een huis gekocht, zodat zij fatsoenlijk kunnen wonen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken hier ook en stagiaires zijn welkom. We betrachten goed werkgeverschap. Daardoor wordt niet alleen de sfeer, maar ook het resultaat beter,” aldus Peter.

Het publiek kon t/m 30 november 2017 haar stem uitbrengen. De publieksstemming is inmiddels gesloten. Op 14 december 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking. 

© Copyright - Gemeente Geertruidenberg